Fotbalový manažer online


TK #4: 12 let na této hře!


Vítejte u čtvrtého vydání Toulky krajem. Tentokrát jsem těch krajů prošel mnohem víc a zavítal do české verze (země), kde jsem se setkal v Jižních Čechách s Honzou13, který zde hraje řadu let a patří mu velké díky za to, že to ještě nezabalil a má pod sebou několik desítek hráčů. No nebudeme to dál okecávat a pojďme se s Honzou seznámit.

Ahoj Honzo. Prvně Tě vítám mezi prvními "zahraničními" hosty, tedy vůbec tím prvním. Jsi tady dlouholetým hráčem a lidi Tě pravděpodobně pořádně neznají, tak se nám pro začátek představ.
Ahoj, jmenuji se Honza , je mi 44 let a pracuji jako dopravce. Pocházím z Jihu Čech z malé vesničky Hrdějovice. Odkud jsem se ve svých 23 letech odstěhoval do nedalekých Českých Budějovic k mé nynější manželce se kterou máme 3 už dost velké děti. Syna 21 a dcery 20 a 15. Ve hře jsem už od roku 2009. Ani to snad není možný, jak ten čas letí. V té době jsem hledal nějaké odreagování se sportovní tématikou, kvůli zdravotním problémům mé ženy, syna a nejmladší dcery. Začal jsem hrát asi 5 manažerů a zůstal jsem už jen u FM a Trophy Manageru.

Máš svojí autodopravu? Případně čím se zabývá? Třeba Ti uděláme reklamu a někdo na Jihu toho využije. To máš pravdu jak ten čas letí - díky této hře je to neskutečně poznat. Když jsi hledal sportovní hry, tak i Ty sám jsi aktivní v nějakém sportu? Pokud ano, tak nám o tom něco řekni.
Svou autodopravu nemám kvůli rodině, o kterou se musím starat a je nejdůležitějším co ve svém životě mám. Pomáhám občas kamarádovi, který vlastní autodopravu, ale jezdím jen v Jihočeském kraji. Sám jsem zaměstnaný u firmy, která se zabývá doručováním novin, letáků a adresných zásilek. Mám asi 100 km trasu, kde rozvážím předplacené noviny do schránek 6x v týdnu v průměru 5 hod. za den. Co se týká sportu, tak jsem v mládí hodně sportoval s kamarády. Závodně, ale jen fotbal. Měli jsme dobrou partu a postupovali jsme hned 3x po sobě až do 1A. Bohužel se pak stala nemilá věc. Jel jsem na kole se dvěma kamarády a srazil nás opilý řidič. Naštěstí jsme přežili. Pro mě, ale skončil milovaný fotbal. Nemohl jsem pokračovat kvůli poranění zad a kolena. Zajímavostí je, že ta nehoda se stala 13 v pátek. Od té doby je pro mě 13 důležitým číslem a provázím mě celým mým životem a vidíte jí i v mé přezdívce. Druhým mým milovaným sportem jsou šipky. Už jsem je hrával závodně jako svobodný. Poté co se narodili děti, musel jsem si dát přestávku, která trvala 13 let. Nyní už zase hraji cirka 11 let, ale už ne na takové vrcholné úrovni. Nyní už neobjíždím turnaje, ale hraji jen druhou ligu v ČB.

Tak to mě mrzí s tou nehodou, ale nejdůležitější je, že jste pořád mezi námi. Zároveň jsme se dozvěděli proč to Tvoje číslo u jména, za což díky a nemusím se dodatečně ptát. Jak vlastně probíhá takový turnaj v šipkách? Myslím, že tu budou mezi námi jen rekreační hráči z obýváku, tak se aspoň dozvíme něco nového.
Já si myslím, že tu bude dost hráčů co hrají šipky závodně. Velice se tento sport rozšířil i u nás. A doufám, že si už ti nehrající nemyslí, že to není sport, ale jen hospodská chlastačka s šipkami. Hodně se usiluje o to, aby se šipky dostali na olympiádu. Určitě si to zaslouží, protože když chceš být úspěšný, musíš tomu věnovat opravdu hodně času a dřiny. Turnaje se hrají buď na sisalových nebo na elektronických terčích. Pořádají se třeba na různých hracích místech, kde se většinou hraje i liga. Buď se hrají jen tak nebo jsou oficiálně přihlášeny do organizace UŠO a výsledky se započítávají do tabulek turnajů a i hráčů. Hráči se rozlosují na dvě strany. My šipkaři říkáme jsi vlevo nebo jsi vpravo. Hraješ zápas na dva vítězné legy. Pokud vyhraješ, tak postupuješ dál. Pokud prohraješ, přesouváš se z levé strany na pravou nebo obráceně. Pokud poté prohraješ znovu, jsi vyřazen a končíš. Takhle se pokračuje až do finále. Organizace UŠO pak sama pořádá své oficiální turnaje jako např. regiony nebo mistrovství ČR atd.

Díky za vyjasnění. Pojďme tedy k samotné hře. Hraješ tady od roku 2009, což je dost dlouhá kariéra. Kdo Tě ke hře přivedl a vůbec co Tě tady z počátku drželo, když samotná hra pořádně nic nenabízí? Případně pamatuješ si své začátky? Pokud ano, tak nám o nich povyprávěj..
Kariéra, to je pěkně řečeno, ale je pravda, že 12 let je už kus života, co jsem této hře věnoval. Jak už víte, hru jsem si našel sám a zaujala mě svou jednoduchostí a časovou nenáročností. Vždy měla hra své plus a mínus, ale já se vždy se vším srovnal a bral to tak jak to je. Na své začátky si už moc nepamatuji. Vím, že jsem hrál v Dukle Praha a pak v SK Dynamo České Budějovice, kde už hraji snad 9 let. Hrál jsem pod hráči RobCZ a legendou Peter. Navíc si má paměť už asi nevzpomene :-)

Pamatuješ si alespoň kdy se z Tebe stal majitel? Bylo to pro tebe lákadlo od první chvíle? Případně kolik týmů tady vlastně chceš vlastnit?
Ze začátku jsem vůbec neuvažoval, že bych chtěl někdy vlastnit tým. Dlouhou dobu pod vedením Petera jsem dělal kapitána a to mi vyhovovalo. Na tým nebyli kf, takže ani žádný zájem o to jak a co se dělá při vlastnění týmu. Jenže ve 47. sezóně se Peter rozhodl kvůli narození dítěte dále nepokračovat jako majitel a nabídl SK Dynamo ČB věnovat někomu z týmu. Nikdo moc neměl zájem a tak jsem to nakonec vzal já. Nebylo to pro mě vůbec jednoduché, když nevíš co a jak dělat. No a aby toho nebylo málo, tak v 69. sezóně byl Peterovi vrácen tým FK Jindřichův Hradec 1910, takže další starost pro mě. Nějak se mi podařilo vše zvládnou a dopracoval to až do dnešní doby, kde vlastním už sedm týmů. Nevlastním tolik týmů kvůli tomu, abych zde měl nějaké své impérium :-) To vůbec ne. Můj záměr byl udržet na FM co nejvíce nováčků a to se mi celkem daří. Někteří stále hrají u mě nebo hrají u někoho jiného. Proto tedy mám více týmů.

Tudíž znáš ty hráče i osobně nebo to jsou vyloženě náhodní nováčci? Případně podílíš se ve svém okolí o propagaci této hry?
O propagaci hry se snažím na sociálních sítích. Jestli se, ale někdo díky tomu přihlásil, to netuším. Kamarády co mám, tak ty online hry nebaví. Takže ve hře nemám ani jednoho mého známého. Všichni nováčci co kdy byli u mě jsou opravdu náhodní.

Vrátím se k tomu jak jsi mluvil o plusech a minusech hry. Jak to vidíš zrovna Ty v dnešní době a co Tě tady stále drží po tolika letech?
Já tuto hru mám rád. Už jsem na ni tak zvyklý, že ji snad beru jako samozřejmost a pokud jednou uvidíte mou dlouhodobou neaktivitu, tak jedině, že se mi něco stalo. Co se týče hry takové, všichni moc dobře víme jaké chyby tady jsou, jako např. časté nesmyslné výsledky, červené karty atd. , není třeba, abych to tu vše vypisoval. Kdysi dávno mě taky nějaké výsledky naštvali. Pamatuji si, když ČB vlastnil ještě Peter, tak v posledním kole byl proti nám snadný soupeř, ale výsledek byl úplně nesmyslný. My prohráli a přišli o titul. Trošku víc se protestovalo, až se Jirka naštval a potrestal nás sebráním všech bodů a my sestoupili :D Teď už to beru tak jak to je i když vím, že je to špatně. Co se týče nového systému zápasů je jasné, že hra potřebuje změnu jinak hrozí, že zanikne. Bohužel tato změna trvá opravdu dlouhou a je to velká škoda, protože končí plno dlouho hrajících hráčů. Věřím, že Jirka se snaží, ale určitě to není jednoduché a najít pak chyby, které určitě nastávají je možná nad jeho síly. I tak pevně věřím, že se nového systému dočkáme. Jen doufám, aby nebylo pozdě. Stále je tu silné jádro hráčů co vydržely roční výpadek hry, tak snad vydrží i toto.

Zmiňuješ pouze nový systém, ale je tu něco co by jsi Ty sám viděl ke zlepšení nebo přidal do hry? Často jistí hráči zmiňují i dávné doby skrz doping. Jak Ty na to vzpomínáš? Vrátil by jsi to do hry?
Bylo tady komunitou navrhnuto plno dobrých vylepšení. Mě osobně tady chybí výběr formací a střídání s možností nastavení v určitém čase nebo za určitých podmínek. Určitě bych zavedl nějaké úkoly nebo něco podobného pro nováčky nebo i pro hráče bez týmů , aby se tu trošku zabavili, protože je zcela jasné, že pokud nevlastníš továrny a hlavně týmy, tak nemáš co tady dělat. Na časy s dopingem si pamatuji. Mě naštěstí nikdo nikdy neodhalil :-) Mě to osobně, ale nechybí a už bych se k tomu nevracel.

Tak všichni víme jak tady všechno trvá a řada hráčů tady hraje jen na úkor majitele či vybudovaného přátelství za ty roky, ale to znáš i ze svých týmů, ne? V předchozích rozhovorech jsem se bavil o případném srazu. Jak Ty by ses k němu stavěl? Přijel by jsi? Případně koho by jsi rád poznal z této hry osobně?
Ano je to bohužel tak a je to krutá realita. Zažívám to už řadu let v ČB u pár hráčů, kteří drží zuby nehty už jen kvůli tomu, že spolu hrajeme asi 9 let. Co se týče srazu, tak pokud se nepletu, už jeden byl v Praze, ale nakonec jsem se nemohl zúčastnit, což mě docela mrzelo. Kdysi jsem zde vyhrál lístky na reprezentačním zápase v Plzni a osobně se setkal s Jirkou a asi 3 hráči z FM. Už jsem se i snažil něco domluvit, ale zatím to nevyšlo. Pokud by někdo sraz domluvil, rád se zúčastním a osobně bych rád poznal dlouhodobě hrající hráče v ČB. Dále bych rád poznal třeba Pemu, Lalu, Vikingra, Zvire, chavryho , ale i hráče brekeke, skodovcicka, MuaKuvoco della Arrakis .......... Já si totiž myslím, že za klávesnicí člověka úplně nepoznáš a proto bych rád poznal hráče ve hře oblíbené, ale i ty neoblíbené u komunity.

Zmiňuješ hráče, kteří dlouhodoběji podle většiny "ničí" diskuzi. Jak ty tohle vnímáš? Souhlasíš s těmi lidmi, že zrovna tihle hráči kazí dojem na tuhle hru?
Budu zde citovat co jsem napsal do diskuze Pokec....... Pane bože, co to s vámi je ? Stále pročítám diskuze, ale čím dál víc nemám už na to chuť. Když už to vypadá, že se pokecá o něčem normálním a hlavně v klidu, tak vždy se to zvrhne k hádkám a omíláním o jedněch a těch samých věcech pořád dokola a dokola a dokola až to člověka už fakt .................

Dobře, tak na tohle asi není co říct. Ve hře jsou různé soutěže, jak od admina o bonusy či od hráčů o KF apod.. Účastníš se jich? Případně jak to všechno hodnotíš? Je něco co Ti v tomhle ohledu tady chybí?
Soutěže mě moc baví a jsem za ně rád, že zde jsou v jakékoliv podobě a trochu zpestří místní život. Mě nejvíc baví adminova Tipovačka. Od hráčů je spousty zajímavých soutěží a mě se v poslední době nejvíc líbila CSM Tipovačka od hráče Pukavec. Nějakou soutěž už jste zažili i ode mě.

Bez těch tipovaček by to byla mnohem větší nuda, což musí přiznat každý. Ovšem ani to tady neudrží hráče. Poslední měsíce jich strašně moc skončilo, což díky tomu se Ti rozrostl majetek o Spartu. Proč myslíš, že hráči končí? Vidíš rovněž problém v tom, že hra stojí několik let na bodu mrazu?
Je to smutná realita, že končí spousty hráčů. Bohužel se to týkalo i hráčů Sparty, kteří mě včele s Vorajsem kontaktovali a nabídli mi ji. To, že hráči ve hře končí má vícero důvodů. Ve většině her jednou nastane doba, že hráči začínají odcházet. V naší hře si myslím, že těch aspektů je více. Každý člověk je jiný a někomu vyhovuje to či ono a někomu zase něco jiného. Hlavní důvody podle mě jsou velmi pomalý vývoj hry, agresivní až nepřátelská diskuze a nic co by zde udrželo většinu nováčků.

A napadá tě jak by se dali udržet nováčci či ostřílení hráči?
Zde, když se nováček zaregistruje, tak nemá vůbec co dělat a to většinu právě odradí. Já bych pro ně udělal nějaké úkoly, které by museli plnit a za ně by dostali nějaké menší odměny. Prostě je nějak zabavit. No a co se týče nás mazáků ? Myslím, že to je jasné. Co nejdřív dodělat nový systém zápasů a poté dodat plno skvělých nápadů od nás hráčů. Vím, že se admin Jirka snaží, ale někdy to prostě nestačí. Pokud, ale hra dlouhodobě takzvaně zamrzne, tak to je pro dlouhodobě hrající impuls ke konci na FM.

To máš bohužel pravdu, že to je pro nováčky neatraktivní. Pojďme se podívat i na Tvé úspěchy. Máš s jednotlivými týmy řadu titulů či vítězství v poháru, ovšem i několik úspěchů v Lize mistrů. Prvenství z LM je pro tebe víc než v lize? Případně uvítal by jsi i nějakou soutěživost na úkor verzí nebo ti tyhle poháry takhle vyhovují?
Úspěchů jsem nejvíc posbíral jako kapitán v ČB pod vedením Petera. To byla skvělá spolupráce a ty nejlepší časy na FM. Jako majitel týmů jsem toho zas tolik nevyhrál, ale pár vítězství v LM , lize a poháru se povedlo. Bohužel těch druhých míst bylo už tolik, že jsem si říkal, že na FM budu mít brzy přezdívku Věčně druhý :D Já si cením vítězství v LM o trochu víc než v lize. Tam si poměříš síly s ostatními verzemi, ale v České verzi se dostat z pralesa až k titulu je hodně náročné než v ostatních verzích a proto vítězství v lize beru skoro stejně jako vítězství v LM. Co se týče soutěživosti mezi verzemi, tak by vůbec neuškodilo přidat ještě třeba Evropskou ligi UEFA. Bylo by to určitě zajímavé zpestření.

Díky za zhodnocení. Vezmeme ještě z rychlíku tvůj názor na továrny a jejich byznys či názor na nesmyslně vysoké platy nováčků?
Tak podle mě se zas tak strašně moc na továrnách vydělat nedá. Už tolikrát tu bylo, že se prodává pod cenou, že dotyčný hráč na tom vlastně ani nemůže vydělat. Co se týče platů u nováčků, tak jejich požadavky bývají někdy hodně vysoké. Pro nás majitele týmů je to pak kolikrát obtížné, jestli akceptovat tak vysoké platy a investovat do nováčka, když se jich uchytí tak málo. Na druhou stranu, pokud nováček chce někdy vlastnit tým, tak potřebuje mít vysoký plat, jinak bude šetřit strašně dlouho. Vysoké platy žádají i hráči co tu už hrají nějaký ten pátek a ani nechtějí někdy vlastnit tým, což fakt nechápu. Naštěstí je tu i plno hráčů, kterým stačí, aby měli jen na jídlo a pití.

To je pravda, platy hráčů co nic budovat nikdy nic nebudou rovněž nepochopím. Pojďme se posunout dál. Nedávno byly volby zástupců. Dostal ses v české verzi až do samotného finále. Jak moc jsi stál o vítězství? Nemyslíš si, že v dnešní době je spíše "zlo" dělat zástupce?
Hned na začátku chci potvrdit, že v dnešní době je skoro jedno kdo by dělal ZA. Nic bohužel neovlivní a může tu jen dohlížet na místní komunitu + hlásit nějaké ty chyby adminovi. Před rokem a půl jsem získal ve volbách nějaké ty hlasy a před minulými volbami jsem se rozhodl oficiálně kandidovat. Bylo z toho finále, kde jasně vyhrál Lala. Do těchto posledních voleb jsem se nijak neangažoval a i přesto pro mě hlasovalo hodně hráčů, kteří mě opět poslali až do finále. Mile mě to překvapilo. Proti mě se znovu postavil Lala. Vyhrál, ale už ne tak jednoznačně. Než se rozhodlo, napsal jsem, že by se ani volby konat v této situaci na FM nemuseli a klidně by mohli všichni ZA pokračovat. Člověk, který je soutěživý jako já, tak ho jakákoliv prohra trochu zamrzí, stejně jako mě i když se ZA jsem spokojený.

Souhlasím s tím, že by se konat volby nemusely. Nic se takřka nemění a na těchto pozicích budou dlouhodobě ti stejní lidi. Nicméně z mé strany to bude všechno. Máš ještě něco na jazyku co nezaznělo? Případně nějaký vzkaz pro admina, zkušené hráče či nováčky?
V prvé řadě ti chci poděkovat, že sis vybral právě mě k prvnímu rozhovoru mimo tvou verzi. Moc si toho vážím. Celé komunitě přeji lepší časy, trpělivost s hrou a poklidnou diskuzi. Vždyť, víte jak, když nejde o život jde vlastně o ......... nic. Jirkovi adinovi držím palce, aby ve vytváření nového systému měl co nejméně chyb a našel si co nejvíce času na hru, kterého mu moc bohužel nezbývá. No a na závěr úplně všem přeji hodně štěstí a zdravý. Važte si svého života, protože nikdy nevíte kdy se váš osud naplní. Tak ahoj, váš Honza 13.

I já díky, že jsi souhlasil a mohli jsme Tě alespoň trošku poznat. Ať se daří na všech frontách - jak ve hře, tak především v osobním životě. Ještě jednou díky a měj se.

PS: Toulky budou nakonec vycházet trošku nepravidelně, ale vždy o víkendu. Děkuji za pochopení. Teď je trošku krušné období, ale s vydáváním nechci skončit. :) Tak díky za pochopení!

(01.09. v 10:03 vydal Bobinho)


archiv novin


diskuse je přístupná jen hráčům hry Fotbalový manažer
přihlašte se nebo zdarma registrujte

otevřít diskusi k článku