Fotbalový manažer online


Na slovo s Lingardinhem - prima.kluk


Zdravím všechny čtenáře u dalšího vydání mých novin. Prvně bych se chtěl omluvit za několikatýdenní neaktivitu, ale tak nějak začalo léto a na noviny za prvé nebyl čas a za druhé se mi prachsprostě nechtělo.

Nyní si už pojďme představit v pořadí čtvrtého hosta, který zavítal k nám do redakce na návštěvu. Je jím samotný zakladatel a admin hry, osoba, bez které by neexistovala celá tato hra a především moje perfektní noviny. Prima člověk, který si říká prima.kluk.

Ahoj, jsem moc rád, že do dalšího dílu rozhovorů s hráči můžu přivítat samotného admina a tvůrce hry. Mohl by ses pro začátek pro čtenáře krátce představit?

Jsem Jirka (to už většina hráčů ví), od dětství jsem toužil moderovat v rádiu, hrál jsem si na rádio a dnes jsem především "duší" moderátor rádia (dříve Rádio Černá Hora, pak Frekvence 1, dnes Signál rádio). K programování jsem přičichl už na gymplu (konec 90. let), kdy internet byl ještě "v plenkách". A nějak se mi to zalíbilo a jako koníček stále programuju (kromě toho, že jsem po gymplu studoval i Aplikovanou informatiku s ekonomií na Bc. na Technické univerzitě v Liberci) a tady jsem si programování v PHP velice oblíbil a dodnes PHP "miluju" a nedám na něj dopustit. (Celá hra je v PHP.)

Jak vůbec hra vznikla a čekal jsi, že by mohla mít takový úspěch, že jí lidé budou hrát ještě 15 let po jejím vzniku?

Byl jsem hráčem hry Damokles. Vypadalo to tam ale jinak než dnes. Například takto:www.gamesport.cz/...3807.gif Vedlejší částí hry, naprosto odlišnou od zbytku, byl sport. A byl tam i fotbal. A ten mě zlákal natolik, že jsem vytvořil nejprve fotbal.moderator.cz, později futbal.moderator.cz a nakonec z toho je fotbalový manažer. Ze hry Damokles jsem znal hráčku Vojandu, ta měla za úkol to vyzkoušet a registrovat se mi jako první, hraje hru dodnes (nikdy jsem ji neviděl osobně).

Spousta hráčů čeká už roky na nový systém, dokážeš odhadnout, jak dlouho ještě bude trvat, než se nový systém spustí a jaké bude obsahovat novinky oproti současnému systému?

Nedokážu, může to být měsíc, ale pokud něco nedokážu rozlousknout, tak třeba i roky... snažím se, jak jen to jde. Nový systém navíc nepřinese to, co mnozí očekávají - tedy, že silnější tým téměř pokaždé vyhraje. Pracuje se v každé minutě s prvkem náhody, tak jako je to i v reálném fotbale a stane se opět (a nebude to jen ojedinělé), že i slabší tým bude mít šanci uspět. Jde však o výrazně promyšlenější způsob zpracování zápasů, takže bude větší prostor přemýšlet o možných taktikách, zařazení hráčů na pozice, ale stejně se snažím, aby nic nikdy nezaručilo výhru silnějšímu týmu.

Bude například možné si zvolit, kdo bude zahrávat pokutové kopy, rohové kopy, či standardní situace? Nebo například nastavení možného střídání v průběhu zápasu?

Co se týká pokutových kopů, tak určitě ne, protože současný systém rozložení schopností hráče je tak vytvořený, že se dá mít i na všech pozicích plný počet (20) a kdybychom to zavedli, musím třeba dát strop na maximum 6 bodů schopností za den, protože by najednou ta schopnost "proměňování penalt" byla pro mnoho hráčů nadbytečná, protože by nekopali pokutové kopy a využívali by schopnosti na jiné vlastnosti a tím pádem by jich ve hře byl vlastně přebytek. Při vytváření hry se s tím nepočítalo, pokud se to bude vyžadovat a časem se to zavede, musí se zredukovat počet schopností, které hráč může získat. A co se střídání během zápasů týká, nejsem si jistý. Tady jsem chtěl mít hru, která nenutí být online a výhodu by tak získal ten majitel či kapitán, který bude v průběhu zápasu online. Další fakt je, že nyní se zápasy zpracovávají v čase cca 19:00 - 20:00 a pěkně se to generuje téměř celou hodinu a pak to vlastně jen zobrazuje hráčům. Není to "online" v pravém slova smyslu. Kdybych se probral databází, dokážu už ve 20:00 u většiny zápasů (kromě LM) sdělit výsledek, který se teprve jen zobrazuje v reálném čase, ale je už fakticky na serveru dohraný a jen se čeká na čas ukázání výsledku. Zásadně by se to muselo přeprogramovat s nejistotou, zda to server dokáže utáhnout, pak by se muselo případně zaplatit něco dražšího, než stávající provoz. A navíc nyní jsme ve fázi programování nového systému v úrovni 26 % práce hotovo a to se jedná o desítky programovacích hodin, možná že už i stovky. Až to dokončím, asi se mi nechce začínat programovat další nový systém zápasů, v pořadí třetí, to asi bych se z toho pak už opravdu reálně zbláznil. Ten by musel být úplně jiný a skutečně nejen "vygenerovat výsledek" a pak postupně dostane server hodinu na zpracování a už jen zobrazuje v čase, ale musel by reálně výsledek vytvářet a to se mi zdá zase mnohem složitější, než je ten stávající, který už sám o sobě je natolik složitý, že nejsem schopen to dokončit v čase, který bych si přál.

Další věc, která se tu poslední dobou hodně řeší, je trestání multiúčtů. Spousta hráčů si myslí, že 2 roky je až příliš krutý trest, jaký na to máš názor ty?

Někdy odhalení trvá až příliš dlouho a někdy třeba i měsíce. Práce s tím je neskutečná a v minulosti tu byl trest "definitivní". 2 roky je ústupek a nikdy to nedovolím, aby to bylo kratší. Odhalení multiúčtů je často velmi složitá a dlouhodobá práce. Jsou hráči (třeba Kate), kterým v budoucnu (za pár měsíců) trest vyprší a poctivě na vypršení čekají. Nebylo by proto fér to najednou bezdůvodně krátit jen proto, že hráči si "zvykli" porušovat pravidla. Čím více by se to zkrátilo, tím menší "strach" vytvářet multiúčty budou hráči mít a tím více multiúčtů tu bude a tím více nás to bude zasměstnávat (mne i zástupce).

Údajně je zde na odhalování multiúčtů určitý systém, můžeš vysvětlit, jak tento systém funguje?

To odhalovat nebudu, to by nemělo žádný smysl.

Jak náročné je být adminem hry? Kolik času hře věnuješ?

Někdy to je třeba celý den, pak už nemůžu a jdu třeba na tenis, když mám volno. Většinou jsem ale v práci a když zrovna práce není, tak na to koukám a něco ladím, upravuju, nebo řeším bug. Zpravidla hodina nebo dvě denně, někdy to je i víc hodin, když v práci zrovna mám čas a často hlavně po práci, často doma před usnutím. Je to nekončící, protože pořád je potřeba něco dělat a měnit, je to únavné a vyčerpávající.

Jak moc ti ve hře pomáhají zástupci a jak spokojený s jejich počínáním jsi?

Velice. Díky nim tady nejsou takové chyby, které by měly zásadní dopad na fungování hry ve smyslu, že by jiné týmy stály proti sobě, že bych dlouhodobě neměl vyřešen nějaký bug (nákup coly potřebný v továrně, když colu už nemáme), jen za poslední měsíc jsme včas odchytili LM - chybně postupující tým z předkola , Looki - další multiúčet, Nesprávný popis lig v Slovenskej verzii, chybný odečet vody při výrobě, chybnou potřebu coly když již neexistuje, přidali proklik budoucích zápasů k rozpisu na týmy, včas odhalili FK Pohronie - dvojitý tým v 3.lize SK verze,... reagují rychle a včas, než se stane nesmysl vedoucí k nutnosti vrátit hru (třeba dva týmy ve verzi stejného názvu) a jsem s nimi fakt spokojený. Kromě toho mi připomínkují pokroky ve tvorbě nového systému zápasů. Za mne spokojenost veliká.

Je manažer díky bonusům za peníze pro tebe i určitým zdrojem příjmů?

Bylo by to tak fajn, ale naopak investice jsou výrazně přes (jsme v Google Ads a sKlik), v poslední době se snažím to udržet alespoň neztrátové.

Dostal ses už někdy do fáze, že jsi měl náladu se hrou seknout a ukončit její činnost?

Samozřejmě, že ano.

Co tě nakonec přesvědčilo, abys pokračoval?

Hráči tady... je jich stále víc, kteří si hru přejí zachovat, oproti těm, kteří stále prudí, že něco je špatně. Dnes jsem třeba dvě úpravy dělal do 4 do rána (ostatní zástupci mohou potvrdit), tedy například sýr (zjistil Zehu) stárl dvakrát rychleji, než měl... takže bug jsem hledal, našel a snad opravil. Zároveň jay.dymovi se ukázala chyba, když tým přenechal systému, tak mu to nepřipisovalo poté body schopností, taky jsem ten bug hledal, našel a snad i správně opravil. To je pořád něco, vyžaduje to čas, chodím naplno do práce, pak někdy to vyžaduje v noci nad tím dumat a často nejdu spát, dokud to nevyřeším, ale hráči toto neocení a nevidí. Mají pocit, že na hru kašlu a ony to jsou hodiny a hodiny, než se napraví tento bug, který tam nemá co dělat a místo programování nového systému řeším chybu, která se projeví a přitom se dosud neprojevila. Takže více mě podpořili hráči, abych to nevzdal, než "otrávili" ti, kteří pořád jen reptají, že hra stagnuje a pořád je stejná a admin na to kašle (hra nestagnuje nikdy, pořád se něco tvoří, či spíše opravuje nebo vylepšuje, jen to ne vždy hráči vidí / či chtějí vidět).

Nevím, jestli si to pamatuji úplně dobře, ale mám takový pocit, že dřív kromě klasických tipovaček o bonusy, které se tu pravidelně pořádají, byly i soutěže o kredit na Tipsport, či Fortunu, je to tak? Chystáš případně opět něco podobného do budoucna?

Nejde ani tak o mne, jako o konkrétní sázkové kanceláře. Fortuna tu s námi byla dostatečně dlouho. Stála o exkluzivitu, pak se přihlásil Tipsport. Na to konto jsem se dohodl s Fortunou, že tu bude i Tipsport. (Tipsportu Fortuna nevadila.) Nakonec po roce cca souběhu těchto dvou Fortuna nechtěla dál pokračovat a to bez jakéhokoli vysvětlení (je pravda, že došlo ke změně na straně manažera, který nás měl na starosti). No a pak přišel Tisport s tím, že chce mít přístup do hry. Hrál tu jeden z těch lidí, co se stará o online prostředí. Dlouhodobě jsme pak spolu (asi dva poslední měsíce) diskutovali o tom, proč je tu tak nepříjemná atmosféra v diskusi a nějak jsme se s tím manažerem z Tisportu bavili i o tom, proč se to nedaří zastavit. Nakonec vyhodnotili, že celkově hra má nějak negativně naladěné hráče a od roku 2021 nemají zájem pokračovat. Zda to bylo opravdu kvůli negativním tématům v diskusích, já nechtěl přistoupit na zrušení diskuse jako celku, což mělo za následek konec spolupráce, to nevím. Ale věnoval tady jeden člověk nějaký čas hraním, pak se mnou řešil dlouhodobě diskusi, já odmítal přistoupit na jeho návrh zrušení diskuse ve hře a nakonec ukončil hraní a oznámil konec spolupráce.

Jsi fotbalový fanoušek i mimo manažera? Jestli ano, jaký je tvůj oblíbený klub/kluby?

Dříve jsem fandil Jablonci, protože jsem bydlel kousek od Jablonce, ale dneska už to vůbec nesleduju. Z reálné návštěvy utkání a fandění jsem se vyléčil v okamžiku, kdy jsem jel na Spartu s kamarádem a parkoval v boční ulici za Letnou. Když se zápas dohrál a Jablonec vyhrál na Spartě, přišel jsem k autu a bylo rozflákané. Stejně jako další auta kolem, která měla Libereckou SPZ. Kašlu už dávno na fotbal a přestal jsem fandit. Už jen tenis, protože sám tenis hraju rekreačně a to rozhodně není spojeno se rvačkami a hooligens atd. A dokonce jsem dodnes nikde nepochopil, kolikrát se střídalo na ME. Jak jsem to náhodně sledoval, tak mi přišlo, že bylo střídání více než 3x za hru, ale nezkoumal jsem. Asi se změnila pravidla a úplně mě to minulo. Takže moc nesleduju.

To už je ode mě vše, snad jsme probrali všechno, co by mohlo čtenáře zajímat. Je něco, co bys rád doplnil nebo vzkázal hráčům hry?

Asi ano, asi to bude vše. Díky za rozhovor. :-)

Já děkuju tobě, měj se fajn a ať se ti daří! :-)

(14.07. v 09:19 vydal Lingardinho)


archiv novin


diskuse je přístupná jen hráčům hry Fotbalový manažer
přihlašte se nebo zdarma registrujte

otevřít diskusi k článku