Fotbalový manažer online


Toulky krajem #2 - Do Anglie pro turecko


Vítám vás u druhého vydání Toulky krajem. Očekával jsem běžný rozhovor a poznání dalšího místního hráče, ale hned z kraje jsem byl upřímně překvapený z toho co jsem se dozvěděl. Nebudu to okecávat, pojďte si to sami přečíst..

Hej ty! Ano ty, vždyť na mě koukáš! Toulám se tady. Kdo jsi a co nám o sobě povíš?
Čusek chlape. Zrovna ses zatoulal do malého městečka severně od Prahy, kde již 8 let žiju. Jinak pocházím z Opavy. Před tím než jsem se tady usadil, tak jsem 3,5 roku žil v malém tichém městě jehož fotbalový klub nyní 'vlastním' :D - je to pro mě srdcovka, jelikož jsem tam poznal svou nynější manželku a krásně si to tam užil. Stihl jsem navštívit i pár zápasů PL a FA Cupu. Všeobecně mám rád sport a hry, fotbal byl vždy č.1, nyní tím jak se ta sportovní část vytrácí, tak to u mě ztrácí na důležitosti co se týče fandění a sledování. V mládí jsem dost sportoval, zkoušel různé sporty (tenis, taekwondo, minigolf, floorball), vždy ale v souběhu s fotbalem. Nyní jsem z velké části sportovec pasivní, za to více hraji deskové a e-hry. Ve fotbale již přes 20 let fandím Arsenalu, stejně loajální jsem svému korporátnímu zaměstnavateli, kde jsem již přes 15 let :O Ty kráso, to je doba.

Nooooo, ale pořád nevím kde to vlastně jsem, tudíž mi to řekni. Díky. A co Tě tehdy táhlo do Welwynu? A vůbec potom k Praze, když jsi z Opavy?
Ocitnul ses v Roztokách u Prahy. Vezměme to od začátku. Když mi bylo něco málo přes 20, tak pár životních situací, které se seběhly najednou, mi dalo impuls se odpoutat od rodného místa a začít 'od začátku', tak jsem se dostal do Prahy. Po pár letech u mého současného zaměstnavatele docházelo ke strukturálním změnám, kdy část businessu se přesouvala do Anglie, firma mi nabídla místo v kanceláři ve Welwynu. Já si řek, že to bude zajímavá zkušenost, tak jsem si sbalil ten 1 kufr a hurá za kanál :D. Za půl roku se ve Welwynu objevila také má současná manželka, která v rámci firmy přišla na roční školení, to se změnilo později na trvalý kontrakt v UK. Byli jsme malá mezinárodní skupinka kolegů, kteří bydleli v tom malém tichém městě. Užili jsme si dost párty a výletů, poznal jsem tak různé kultury, naše skupinka pocházela z různých koutů - Čína, Malajsie, Indie, Maďarsko, Polsko, Turecko. Kolegové se ale postupně vraceli zpět do svých zemí a my nakonec zůstali s manželkou sami. Při přemýšlení o založení rodiny jsme se rozhodli jít do domovské krajiny, buď Praha nebo Izmir, manželka je totiž turkyně. Nakonec jsme zvolili Prahu a v rámci firmy se přesunuli do Prahy. Při hledání vlastního bydlení nás uchvátilo město Roztoky (blízko do Prahy, veškerá vybavenost, krásné prostředí a klid) a při prohlídce bytu jsme hned měli jasno, tady se chceme usadit.

Super příběh, tak ať to klape nadále v rodinném životě. Tudíž děti už máte? Tvoje manželka umí česky? Případně ty ses učil turecky nebo jedete pouze angličtinu? Vím, že jsem spustil lavinu otázek, ale tady mi to nedá.
Máme 6 letou holku, se kterou paříme LEGO ninjago na PS. Ona to miluje a ráda se mnou hraje, zrovna nyní píšu do rozhovoru po 2 hodinové směně, kdy jsme úspěšně vyšplhali na nějakou horu :D (je úterý, 22.hod.). Ovladač už celkem má dobře v oku, tak už brzy začneme s výukou fify :). Manželka dokáže vyplodit základy česky, konverzacím celkem rozumí. Já se turecky učil sám akorát ze začátku, než jsem letěl do Turecka požádat otce o ruku jeho dcery, jak já byl nervózní, tchán vypadal na fotkách velmi přísně, ale jak viděl jaký jsem fajný kluk z Čech, tak obavy z toho, kam provdává dceru, opadly. Nyní si dobře rozumíme, po pár panácích se všichni nějak domluvíme. Malá, to je jiná káva, ta jede 3 jazyky plynule, jak já těm děckám závidím paměť :)

Ještě jeden přírůstek plánujete nebo už to není možné? Malou máte velmi šikovnou, tak ať jí to takhle jde dál a vy jste na ní víc a víc pyšnější. Řekni nám ještě něco o těch námluvách u otce.. Pokud to není tajné a necháš nás nakouknout více pod pokličku.
Fyzicky to možné je, ale zůstaneme u 1 :). Turecké zvyky jsou odlišné, o mě se tátá dozvěděl až jak jsem jel na námluvy, do té doby jsem vlastně ani neexistoval, proto ta nervozita :) Chtěl jsem zapůsobit, proto jsem se po večerech něco málo učil turecky, a vyplatilo se. Důležitou větu, kdy žádám o ruku jeho dceru jsem zvládl, i když si ji už nepamatuji. Pro mě to bylo jak malá svatba, jelikož nejbližší rodina a přátele byli také pozváni. Takové zvláštní, poprvé budeš představen otci a hned před publikem žádáš o ruku :D Další tradice jsme prý vynechali, už ani nevím co vše to mělo být. :) Na svatbu jsem pak pozval z čech rodinu, spousta situací vypadala vtipně, např když jsme s bráchou, tátou a budoucím tchánem seděli na balkóně. Začátky konverzací byli, že tchán křičel na snoubenku přes okno turecky, ta mi to přeložila do angličtiny a já pak rodině do češtiny :D Po chvíli jsme již snoubenku vynechali a pozvali kamaráda jacka :D

Dobře ty! Tak to gratuluji a přeji vám jen to nej! Pojďme už k samotné hře. Jak ses k ní dostal a jaké byly Tvé první kroky?
Dostal jsem se k ní přes nej kamaráda. Oba máme rádi hry a fotbal a hrajem spolu více her. Jak jsem ho tak jednou s rodinou navštívil, tak večer pustil zápas. "Co to zase mastíš", povídám. Mi to ukázal, vysvětlil, no a za pár dnů jsem byl registrovaný :D. Hlavním motorem pro registraci, mimo naší rivalitu (on fandí ManUtd, já Arsenalu), byla velice nízká časová náročnost, stačí se přihlásit, doplnit body a stravu a jen kouknout na výsledky. On už za ManUtd hrál a mě jako osud první nabídka přišla z Arsenalu. Myslím, že Zednik to tenkrát vedl.

Teď jsi slavil roční výročí. Pořád Tě to oslaňuje přes tu nízkou časovou náročnost nebo to omrzelo a raději by jsi něco "víc"? Prozradíš jméno kamaráda ve hře? Je pořád aktivní?
Teď u toho trávím až moc času :), jak jsem se stal majitelem klubu, tak mě to chytlo víc. Důležité jsou taky pro mě různé tipovací soutěže, kterých se účastním. Sleduji také diskuze, které jsou někdy až moc útočné. Přitom to je jenom hra. Kamarád je tady pořád aktivní a je u mě v týmu, Kuzma :). Je opravdu těžké tady přilákat nové hráče, můj tým je složený převážně z lidí mi blízkých, to je někdy opruz, jelikož jsou ve hře přihlášeni kvůli mě a ne vždy pravidelně doplňují, takže je musím urgovat přes whatsapp :DD. Jednou mi brácha řekl "Hej, a co tak někdy třeba napsat Čau brácho jak se máš? Ne, ty pořád jen body body a šampus :DD. Ale u některých se to stalo pravidelným tématem na meetingu. :) Samo cíl je vyhrát ligu, pohár a LM, ale anglická liga se stává dost vyrovaná, je nás tam teď tak 8 týmů, kteří jsou a nebo již brzy budou na max, to bude pak loterie :). Snad se to projeví i v Evropě, kde nás SK verze dlouhodobě válcuje.

S tím sháněním hráčů souhlasím, je to v dnešní době dost těžké, když lidi mají rádi náročnější onlinovky a u "nás" je to jen o pár klikách. Mluvíš o svém týmu. Od první chvíle jsi věděl, že jednou budeš chtít založit klub nebo ta myšlenka z ničeho nic? Kolik tedy máš pod svým vedení lidí co znáš osobně? Jinak Ti přeju s klubem, ať se Ti to jednou podaří. A k té LM, tak né pro každého tenhle formát je prioritou, tudíž Slováci to jedou i tak ve velkým a časem na to můžou doplatit (pokud se dočkáme nového systému).
Ono to přišlo z ničeho nic. V Arsenalu to začlo upadat, sestoupili jsme a aktivita šla trochu dolů, tak jsem si říkal, že zkusím vlastní tým. První pokus byl výbuch, to jsem nevěděl co a jak, a hned Welwyn zaniknul po první sezóně. To jsem ale pochopil systém, tak jsem lovil mezi kamarádama a kolegama a po dalších 2 nebo 3 sezónách jsem opět založil klub, a to už šlo. Důležité bylo přitáhnout lidi do týmu před založením klubu, aby mohli volně trénovat a nasbírat dovednosti, abychom při první sezóně měli aspoň někde nějaká procenta :D. Teď už jsme usazení, systém trenérů je nastaven a uvidíme jak se zadaří. Pouze 2 hráče u mě neznám osobně. Rád se poměřuji i mezinárodně a k evropskému žebříčku je důležitý národní koeficient, což je potřeba úspěchem v LM. Dobře vedeš Man City, poslední 2 sezóny s přehledem jste nás všechny přejeli, skvělá práce ;). Jsem zvědav, co nový systém přinese, za mě ať jsou hlavně odbourány nesmysly typu kdy hraješ proti 9 nebo 8 celý zápas, máš silnější tým a stejně prohraješ :)

Je těžké něco budovat. Každý si myslí jak je to snadné a pak jen vyhodí prachy, což jsi sám zmínil z první zkušenosti. Jinak díky za uznání, snad nám to takhle půjde dál, ale dost o nás. Mluvíme o novém systému. Je ještě něco co by jsi tady rád změnil nebo ti vadí či příjde jako zbytečnost ve hře?
Co se týče systému zápasů, tak širší škála komentů ke gólům by neuškodila, nevím jestli má vliv na výsledek i to jaké dovednosti doplňuješ, moc mi to nepřipadá, tak asi to, aby na vývoj zápasu měl vliv i to jaké dovednosti máš na jaké síle. Taky by nebylo od věci ztížit to ať má hráč max 200 bodů, jak se jednou na to dostaneš a máš trenéry, tak pak to je moc easy udržet, s tím by souviselo to, že je důležité jaké má kdo dovednosti, aby pak tým byl nějak balancovaný. Změna taktiky chybí. Systém karet dát jak to je v reálu, pokud je červená bez žluté, tak třeba stopku na 2-3 zápasy. Myslím si, že je toho dost, to mě teď tak napadlo.

A vyhovuje ti jak jsou nastavení trenéři nebo by jsi v tom taky udělal změny? Přímá červená tady neexistuje, ale je fakt, že po určitých změnách by to nebylo na škodu. Přidal by jsi třeba i zranění? Ovšem v tomhle stavu, kdy je o hru minimální zájem by to byla asi zabíjačka.
Hmm, trenéři, to by asi chtělo změnu, ale nad tím jsem vůbec nepřemýšlel, jelikož s tím problém nemám. Ale pravda, že platově si trenéra začínající tým snad ani nemůže dovolit a výchovu můžou jen ti nejbohatší, když denně přijímá akademik pouze nejvyšší nabídku na plat, a ty můžeš dát max nějaké procento tvé hotovosti. Jenže když krmíš tým a nemáš hotovost, tak nemůžeš ani nabídnout plat. To určitě není vyhovující. Já to vyřešil přes kamarády, kteří se původně tady nechtěli registrovat, vysvětlil jsem jim, že je budu otravovat jednou za 3 týdny aby doplnili sytost, potvrdili smlouvy apod, a teď je po půl sezónách točím. Zranění, myslím, že by to mohlo být až jako poslední, ale nějak to navázat k energii by nemuselo být od věci. Pak by se více i taktizovalo s červenou taktikou, tak můžeš hrát pořád červeně, pokud nejsi v LM.

Je to přesně jak říkáš. Je krátce po volbách zástupců. Jak vnímáš tuhle pozici ve hře a co říkáš na vítěze voleb?
Na to jsem ještě tady krátce, abych to mohl nějak zhodnotit. Na diskuzích jsem krátce, tak moc lidi neznám. V mých začátcích Rednex, Dolf reagovali dost na mé dotazy, když jsem nevěděl, tak za mě proti výsledkům nic nemám. Jay je volba admina, tak asi ví proč :). Logicky mi přijde pozice ZA vhodná, pokud se má autor věnovat úpravám a programování, tak ať má na to klid a takovou tu kaši kolem s uživateli nechť řeší ZA. Možná by nebylo od věci, kdyby měl Jirka někoho k ruce v programování, který by řešil malé bugy typu nesprávného postupujícího apod, to co by trochu schopnější člověk dokázal vyřešit. Ale rozumím tomu, že to je Jirkovo dítě a nechce k tomu nikoho pustit. To bude i důvod proč vylepšování nemá spád, pak to ale odrazuje případné nové členy, jelikož se hra dlouhodobě nikam neposouvá. Myslím si, že hra drží díky malým partám, což lze vidět určitě u Martina a jeho hospodského týmu :). Pro nás v práci to je taky dobré odreagování. Si vzpomínám, jednou jsem měl homeoffice doma u rodičů, měl jsem videohovor s mým týmem a zrovna jsme mluvili o fotbale, táta přišel, neuvědomil si, že jsem na meetingu a začal na mě mluvit. Tak jsem ho hned představil kolegům a říkali jsme si kdo je kdo v týmu, takže fakt to je o malých partách :). Jedinečné to je v tom, že jsi tady jako hráč sám za sebe, i když toho moc ovlivnit nemůžeš.

Přesně tak - nebýt těch partiček, tak kdo ví jak by to tady vypadalo. Jsi spokojený se třemi verzemi nebo by jsi uvítal i jiné? Pokud ano, tak jaké?
Myslím, že na počet hráčů co tu máme, tak tři verze jsou dostačující. I když máme anglickou, tak 80% stejně jde do cz nebo sk. A další verze, ať už německá nebo španělská by tomu neprospělo si myslím. Dívej na angickou, máme teď dost kontumací každý kolo, prostě nejsou lidi.

No nedodal jsem k tomu, aby jsi nebral zřetel na hráče. :) Ovšem dodal jsi jakou verzi by jsi tu jinak očividně chtěl, i když svůj vysněný tým vlastníš díky anglické verzi. Znáš tady i nějaké hráče osobně, když opomene ty z týmu? Jinak minule jsem s Hammerem řešil případný sraz. Měl by jsi o něj zájem?
Bez omezení, tak já bych uvítal navíc GER, ESP, IT. Mimo mého týmu osobně nikoho neznám. K Martinovi do hospi se chystám :D. Sraz bych uvítal, srazy mám rád od dob, co jsem v CoC inicioval sraz našeho klanu, od té doby se pravidelně 1-2 x do roka scházíme, a to máme opravdu členy ze všech koutů, takže vzdálenost bych tady neviděl jako problém. Za mě sraz jednoznačně ano.

Víš jak, někdo vzdálenost neřeší, ale pro některé je to potom problém. Sám jsem to kdysi zkoušel uspořádat, ale je fakt, že to je 13 let zpět a věkově každý byl jinde než nyní. Ještě se vrátím ke hře jako takové. Máme tu možnost továren. Jak vnímáš tenhle "byznys" ve fotbalové hře?
Máš pravdu, mám asi štěstí na klan, kde to klaplo u všech důležitých, tady přeci jen ta skupinka je větší a každý to máme jinak. No, snad to klapne. Dobrá vsuvka do hry, sám jich pár využívám. Možná revize systému jak se co nakupuje, jak nakupuje systém, kdy vkládá nějaké zboží apod. Zajímavé je jak jsou rozdílné ceny mezi verzemi, kam to "ruka trhu" dotáhla :)

Tak i v reálném životě je to v každé zemi jiné a zrovna ty to určitě znáš. Umíš si aktuálně představit svůj život bez přihlášení do hry?
Bohužel ne, už jsem si tak navykl, že vždy večer kontroluji průběžné výsledky, mám nyní problém se sezónními přestávkami :D. Jinak je to teď až moc zabiják mého času. Třeba nyní, místo plánování bgt dělám rozhovor :DDD. Ne, fakt mě potěšilo, že si někdo všimnul Welwynu a jednoho z jeho aktivních členů ;)

Máš s nimi problém, protože se ve hře nic neděje? Teď se i nabízí otázka skrz místní komunitu. Jak to vnímáš a zapojuješ se často do konverzací?
Jojo, přesně, v přestávkách žádný výsledek zápasu :). Jsem spíše pasivní, diskuze sleduji, ale moc se nezapojuji. Někdy nechápu proč se tady lidé do sebe navážejí, připomíná mi to diskuze na jiných fórech jako eurofotbal, seznam, novinky apod. Tam když máš jiný názor, tak tě hned posílají do blázince a častují krásnými slovy. Je to možná všeobecně dopad větší podrážděnosti a agresivity lidí, celkové nespokojenosti. Naštěstí toho moc tady není. Myslím, že sraz by i prospěl diskuzím tady, tím jak by se lidé poznali osobně, by se častěji tady diskutovalo "jen tak".

Třeba jednou dojde k tomu srazu, když už víme kde by to mohlo být. Máš tady nějaké oblíbené či neoblíbené hráče? Když budeš jmenovat, tak klidně můžeš uvést i důvod.
Jmenovitě oblíbené či neoblíbené nemám. Spíš všeobecně bych rád poděkoval hráčům co se tady starají o odreágování v podobě různých soutěží. Velice se mi zamlouval systém MS v hokeji.

Co si budeme povídat, ale bez těch soutěží by to tady bylo úplně zabitý. Jinak jsme v samotném závěru. Máš ještě něco co by jsi řekl hráčům tady ve hře a třeba to nezaznělo?
Vzkaz ve stejném duchu jak už to zaznělo v jiném rozhovoru. Lidi, je to hra, tak si to užijte, netřeba pořád do sebe šít. Hra je v něčem opravdu jedinečná, věřím, že majitel to chce vylepšit, holt to trvá, když je na to sám. Vím, že vám to vadí, tak si to nechte pro sebe a nemusíte to tady kritizovat v každém druhém vlákně :). Ať se daří a snad brzy na viděnou u Martina v hospodě :)

Díky a díky za Tvůj čas k poskytnutí rozhovoru. Ať se daří na všech frontách a především v tom rodinném kruhu, kde to máte velmi pestré.
Já díky tobě za rozhovor. Doufám, že se čtenáři nebudou moc nudit u čtení :) A nyní sledovat Tokyo 2020 :D

(31.07. v 07:22 vydal Bobinho)


archiv novin


diskuse je přístupná jen hráčům hry Fotbalový manažer
přihlašte se nebo zdarma registrujte

otevřít diskusi k článku